Bir toplumun yaşam standartlarının belirlenmesinde, Ulaşım sistemlerinin rolü çok büyük yer tutmaktadır. Mühendislik faaliyetlerinde temel görevin, insan yaşamını kolaylaştırmak ve gelişen teknolojilerin paralelinde toplumların ve ülkelerin yaşam standartlarının geliştirilmesi olarak ele alındığında; bir Ulaştırma Mühendisi’nin öncelikli hedefi, temel mühendislik bilgilerini kullanarak, ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi ve dolayısıyla toplumun yaşam standartlarının ve kalitesinin yükseltilmesi olmalıdır.
Ekonomi, ticari, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer bir çok alanda bölgeler arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli bir rolü olan Ulaştırma Mühendisliği disiplini, insan ve yüklerin, bir noktadan diğer bir noktaya, güvenli, hızlı ve konforlu bir şekilde hareketlerinin sağlanmasının yanında bu hareketlere ilişkin planlama, düzenleme, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin geliştirilmesinde de çok büyük bir rol oynamaktadır.
Yalova Üniversitesi bünyesinde Türkiye’nin ilk Ulaştırma Mühendisliği bölümü olarak 2012 yılında kurulan bölümümüz ülkemizin bu alandaki, yeterli mesleki bilgi ve beceriye sahip, teknolojik yenilikleri takip edebilme yeteneği kazanmış, disiplinler arası çalışmaya yatkın, mesleki etik ve sorumluluklarının bilincinde olan donanımlı, yetkin, yenilikçi ve değişime açık ulaştırma mühendisi ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuştur.
Bu mühendislik disiplininden mezun olan öğrencilerimiz, Ulaştırma Mühendisliği alanındaki problemlerini belirleme ve bu problemler üzerinden bilimsel çalışma, analiz ve modellemeler yaparak çözüm bulma becerisini kazanmış olacaktır. Ayrıca
Bu programda eğitim ve öğretimlerini tamamlayan mezunlarımız;
- Kent içi ulaşımı
- Kentler arası ulaşımı
- Ülkeler arası ulaşımı
İlgilendiren konular başta olmak üzere;
- Ulaşım planlama ve dizayn (Proje yapımı, Danışmanlık, Güzergah belirleme, Toprak işleri)
- Toplu ulaşım
- Ulaşım altyapıları (Raylı sistemler, karayolu, Otopark, Transfer merkezi planlama, Liman, Havayolu) yapım ve bakımlarında,
- Trafik yönetimi
- Trafik denetimi(Akıllı Ulaşım Sistemleri (Intelligent Transportation Systems (ITS))
- Lojistik
alanlarında eğitim almış olacaklardır. Bölümümüz bünyesinde;
- Trafik mühendisliği
- Akıllı ulaşım sistemleri
- Ulaşım planlaması
- Trafik akışı teorisi
- Altyapı yönetimi
- Yenilikçi geometrik tasarımlar
- Trafik işaretleri ve uygulamaları
- Ulaşım güvenliği ve istatistik
- Bisiklet ve yaya ulaşımı
- Ulaşımda Bilgi Teknolojileri Uygulamaları
- Trafik Modelleme ve Simülasyon
- Otoyol planlama ve uygulama
- Ulaşım güvenliği v.b.
konularında araştırmalar yapılması benimsenmiş ve bu alanlarda öğrencilere mesleki beceriler kazandırılması hedeflenmiştir. Ulaştırma mühendisliği bölümünden mezun olan öğrencilerimiz kamuda bakanlıklar, valilikler, il özel idareleri,belediyeler, karayolları genel müdürlüğü, devlet demir yolları, devlet hava meydanları işletmesi genel müdürlüğü vb. kurumlarda; özel sektörde ise ulaştırma ile ilgili yapım bakım, onarım dizayn ve kontrol işleri yapan özel şirket ve firmalarda istihdam imkanlarına sahip olacaklardır.
Bir ülkede meslek dalının değer kazanması, o konuda yapılan yatırımların büyüklüğü ile ölçülmektedir. Ülkemizde ekonomik ve teknolojik faaliyetlerinin gelişmesi ile birlikte ulaşım yatırımları da büyük önem kazanmakta ve gelişmekte olan kentlerde, kentiçi ulaşım sorunlarının çözümü için konu ile ilgili uzmanlara yani ulaştırma mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla, Ulaştırma Mühendisliği gelecekte seçkin mühendislik disiplinlerinden birisi olarak ön plana çıkacaktır.